2018. április 29., vasárnap

Volt egyszer egy... Helikon...


Idén ismét megrendezésre került a kétévente esedékes Helikoni ünnepélysorozat, amelyen intézményünk is büszkén képviseltette magát számos remek produkcióval. Iskolánk képviseletében kórusaink, énekesként Dienes Rebeka Eszter és Horváth Violetta, táncos produkcióval Takács Gábor – Maretics Fruzsina és Peresztegi Patrik – Szeőke Ágota párosaink, aerobic gyakorlattal Ostrosics Réka és csapata,   végül, de nem utolsó sorban vers- és próza kategóriában Máté Rebeka vett részt a megmérettetésen. Irodalmi alkotói pályázatát pedig Czine Vanessza küldte be erre az alaklomra. A ''kis'' csapatunkat Kovács Krisztina és Wéber-Simon Krisztina tanárnők,  a Radnóti utcai telephelyről Szikszai Zsolt és Lukács Zoltán tanár urak kísérték el,  és segítették diáktársaink gond nélküli szerepléseit. Tapasztalataim alapján kijelenthetem, hogy senki nem tért haza üres kézzel vagy rossz kedvvel. A 2 nap alatt látható és hallható 700 produkcióból – ,melyek közül nem is mindegyiket jutalmazta a tisztelt zsűri, – eredményeink a következők lettek:

Kamarakórus                                                                     – bronz minősítés
Vegyeskar                                                                          – bronz minősítés
Takács Gábor – Maretics Fruzsina                                    – bronz minősítés
Dienes Rebeka Eszter                                                       – ezüst minősítés
Peresztegi Patrik – Szeőke Ágota                                     – ezüst minősítés
Ostrosics Réka, Ulrich Dominika és Szabó Babett          – ezüst minősítés


Igazgató Urat idézve, - a szerdai főpróbán hallható gondolatok közül - „számos fejtörést okoztatok a Tanárnőnek, ennek ellenére mégis megcsináltátok a színvonalas produkciókat, és legyőztétek a nehézségeket”. Valóban több akadályba is ütköztünk a Helikon előtt, mégis sikerült megoldanunk ezeket úgy, hogy még az utolsó napokban is minden erőnket beleadva küzdöttünk azért, hogy senkinek ne okozzunk csalódást, és azt mondhassuk: megcsináltuk!

Számomra különös jelentőséggel bírt, hogy eljuthattam az eseményre, hiszen ha nincs Maretics Fruzsina, aki a nagy megmérettetés előtti hétfőtől lett a táncpartnerem erre az alkalomra, én sem léphettem volna fel. Kihagyhatatlan élmény volt, amiért hálás vagyok Fruzsinak és Wéber-Simon Krisztina tanárnőnek, aki segített kivitelezni a produkciónkat.

Egy nappal a Helikon előtt iskolánkban rendhagyó keretek között megrendezésre került  a főpróba, amin bemutatásra kerültek a műsorszámok. Már az a taps, a siker, amit ott kaptunk, olyan lendületet adott, amivel úgy éreztük, hogy előnnyel indulunk.
Számunkra a Helikon-ünnepélysorozat csütörtök reggel a Domus parkolóban indult. Az utazás mérhetetlen izgalomban és jó hangulatban telt.


Szállásunk Gyenesdiáson egy gyönyörű és kényelmes, mégis családias apartman volt. Panziónk felfedezése után rögtön indultunk Keszthely belvárosában lévő helyszínünkre, ahol énekes, táncos és aerobikos produkcióinkat mutathattuk be. Igaz, hogy mi már aznap délután megkönnyebbülhettünk, de másnap annál nagyobb izgalommal figyeltük Máté Rebeka előadását, Czine Vanessza előre elküldött novellájának értékelését, és kórusaink produkciójához pedig az első sorban ülve szurkoltunk.




Az aznapi szereplések után jó programnak bizonyult ellátogatni a Festetics Kastélyba, és utána utcazenészekkel eltölteni az estét, ahol nem csak mi, hanem tanáraink is jót táncoltak és énekeltek. Akik viszont nem az utcán szórakoztak velünk, azok részt vehettek egy Soulwave koncerten vagy más iskolák diákjaival ismerkedtek. Érdekes volt számomra, hogy másnap vetélytársként indulnak ugyanazok, akikkel kötetlen beszélgetések és
                                                                                       barátságok alakultak ki már aznap este.


Péntek reggel egy irodalmi produkcióval indítottuk a
sort a reggeli után, és ezeket követték a kórusok szereplései. Jobbnál jobb énekkarok követték egymást a színpadon, annál is jobb dalokkal, mégis kicsit elfogultként a saját kórusunkat tartottam én is a legjobbnak, ahogy szerintem csapatunkból mindenki. Az a lelkesedés, szenvedély amit látni lehetett a kórustagok arcán, ahogy már a szívükből szóltak a dalok, az valami csodálatos és felejthetetlen élménynek bizonyult. A nap zárásaként egy 1700 főből álló énekkar emelte a nap színvonalát, Dr. Hoppál Péter karnagy által vezényelt előadást hallgatni egy életre szóló élmény volt.


A záró este mindenki számára felszabadult és remek hangulatú volt, hiszen már a megpróbáltatásokat mindenki maga mögött tudhatta. Az utcazenészek mellett kórusok is összefogva énekeltek a sétálóutcán. A buli a város főterén még nagyobbnak bizonyult, mint előző este, hiszen több ezer ember énekelt és táncolt. Az ott átélt hangulathoz semmi nem fogható.  Mérhetetlen jókedvvel, felszabadultsággal éltük át a Helikon záróestjét a Szalonna és bandája zenekar által szolgáltatott talpalávaló kíséretében.



A másnap délelőtt is izgalommal telt, hiszen az eredményhirdetések következtek. Mindenki a saját kategóriájának helyszínére sietett, hogy kiderüljön, ki milyen minősítést ért el. Nem csak magunkért izgultunk, hanem társainkért is. Szomorkodásra semmi okunk nem volt, hiszen már maga az élmény is csodálatos volt.


Számunkra mit jelentett a HELIKON? (az alábbi mondatokból szerintem kiderül T.G.)


Felemelő volt együtt látni ennyi fiatalt, aki példamutató viselkedésével a művészetek, a kultúra mellett tette le a voksát.”
Kovács Krisztina tanárnő

Nehéz kiemelni, mi volt a legjobb. A legemlékezetesebbnek mégis azt a pillanatot tartom, amikor a színpadon táncoltunk a zsűrik előtt, és több száz másik tehetséges zenész, énekes vagy akár táncos drukkolt, tapsolt, és ámulattal nézték, hogy mit tudunk.”
Maretics Fruzsina

Mindenki megismerte egymást közelebbről.”
Hergenrőder Evelin Laura 10.A

A Helikon egy fantasztikus élmény szerintem minden embernek! Olyan házat kaptunk szállásnak, mint ami még nekünk sincs itthon A kórus nagy örömére vacsira csináltam mindenkinek palacsintát. Az első este egy komoly utcabuliba cseppentünk, ahol az egész kórussal csapattuk cigány nótára (na, ezt se gondoltam volna magamról)! Szombaton az indulásnál könnyes búcsút vettünk szállásunktól, az ágydeszkától, ami két napig nyomta a hátunkat.”
Kis László 10.C

Olyan emberekben csalódhattam pozitívan, akiket előtte nem igazán kedveltem. A verseny eredményhirdetésén pozitív gondolatokkal gazdagodtam, amit a jövőbeni írásaimba, remélem, sikeresen be tudok építeni!”
Czine Vanessza 12.B

Jó a kórushoz tartozni, és örülök, hogy részese lehettem.”
Fekete Cintia 10.D

Gyönyörű szállásunk volt, igényes és modern. Jól volt beosztva a szabadidőnk. Érdekes programok voltak a főtéren, amik nagyon tetszettek."
Troszt Jázmin 11.B

Szerettem, amikor énekeltem/énekeltünk. Szerintem sokkal jobban összeszokott a társaság. De a legjobb az volt, amikor a Levi NYAKBA TETT LÁBBAL ugrált végig az utcán.”
Dienes Rebeka Eszter 12.B

A szabadidőnkben sem széledtünk szét, együtt énekeltünk és táncoltunk az utcán.”
Lóczi Adél 9.A

A legjobb, ami felejthetetlen, a múzeum előtti összkari éneklés, ahol 1700-an együtt énekelhettünk!”
Csirke Barbara 12.C
A legjobb, hogy a sok munkának meg lett az eredménye, és helyezést értünk el .”
Borbély Alexandra 9.A

Hogy feltétel nélkül mindenki támogatott minden fellépőt, és izgatottan várta a másik produkcióját. Hogy minden nap színes programokkal tarkították a rendezők és a tanárok a délutánjainkat és az estéinket.”
Peresztegi Patrik 11.E

Az utazás és a buszos bácsi nagyon aranyos volt. Valamint a városnézés, a kis sétálgatás, és az, hogy ennyi kórus eljött a Helikonra. És láthattam Hoppál Pétert.”
Erdősi Dorina 9.A

Az első nap nagyon jó volt megnézni a társaink fellépését. Amikor mi felléptünk, először nagyon izgultam, de a végén szerintem egészen jól sikerült, és nagyon örülök, hogy egy ilyen eseménynek a részese lehettem kórustagként.”
Horváth Virág 10.B

Nagyon tetszett az az igazi Helikoni hangulat. Tetszett, hogy nagyon sok ember van, és mind valamiben tehetséges. Ami a legjobban tetszett a Helikonban, az össznépi kórus volt, ahogy a Forr a világ-ot énekeltük!”
Jankovics Zsófia 11.D

Jónak tartottam, hogy ennyi iskola és kórus részt vett, hogy hallhattuk közben különböző iskoláknak az előadását is. A múzeumban várakozás közben tudtunk nézelődni ingyen.”
Simon Fanni 9.A

Sok ismerőssel találkoztam a három nap alatt, és én nagyon várom a következő 2020-as Helikont is.”
Uzsák Martin 9.B

Legelsősorban a közönség és a zsűritagok reakciója, ami nagyon jól esett nekünk. Mindenki barátságos volt. Az eredményhirdetés volt a második legjobb dolog, hogy ezüst minősítésben részesítettek minket.”
Ostrosics Réka 10.E

Nagyon jó volt a társaság, nem csak úgy voltunk egymás mellett, mint az idegenek. Annyira jól éreztem magam hogy legszívesebben újraélnem az egészet!”
Loch Alexandra 11.D

Nagyon jó volt a 10 órai takarodó.”
Klemm Barnabás 10.D

Életem egyik legjobb élménye volt, amire örökre emlékezni fogok”
Légrádi Levente 9.A


Remélem, hogy ez a kis beszámoló kedvet adott Neked ahhoz, hogy 2020-ban Te is a
HELIKONI csapat tagja legyél!



                                                                                                                  Takács Gábor
                                                                                                                         11.D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése