2014. március 21., péntek

Szabadkai kirándulás



Németh Eszter tanárnő és Heidinger Zsanett (12.C) beszámolója: 
A Rákóczi Szövetség 2014.március 15-i diákutaztatási programjára idén is pályázott iskolánk, így ennek keretében ismét kirándulást szerveztünk Szabadkára. A meghirdetett utazás igen népszerű a diákok körében, így hamar beteltek a férőhelyek. A busz befogadóképessége miatt 41 fő tudott részt venni a programon. 
A programot Baracs Nóra és Németh Eszter tanárnők állították össze, illetve ők ketten voltak a kísérők is. A program útvonalában a következő állomások szerepeltek: Pécs-Szabadka-Bácsvár-Eszék-Pécs. 
Negyed hétkor indultunk Pécsről a közel három órás útra. Szabadkán a helyi zsinagóga udvarán parkolt a buszunk. A szabadkai könyvtár egyik munkatársa, Hicsik Dóra és a helyi gimnázium néhány tanulója vállalta a délelőtti önkéntes idegenvezető szerepét. Megtekintettük a szecessziós stílusban épült városházát, és körbejártuk a helyiekkel a belváros nevezetességeit. 
Ezt követően felkerestük a helyi zsinagógát, majd a helyi gimnázium Kosztolányi Dezső emlékére kialakított szobájában koszorút helyeztünk el. A helyi megemlékezésen sajnos nem tudtunk részt venni, mert március 15-e szombatra esett, így nem volt tanítás az iskolában. Az intézmény tanulói és dolgozói előző nap tartották meg az ünnepséget. Utólag úgy gondoljuk, hogy sikeresebb lett volna, ha péntekre tervezzük az utazást. A délután folyamán ellátogattunk egy helyi római katolikus temetőbe, ahol egy pécsi származású 1848-as hős emlékművénél koszorút helyeztünk el. Ezután indultunk volna tovább Bácsvárába és Eszékre, de sajnos a szélvihar és a jelentős esőzés miatt nem tudtuk ezt a két helyszínt megtekinteni, emiatt jóval korábban értünk Pécsre, mint azt előzetesen terveztük. 
A kiránduláson szerintem mindenki jól érezte magát. Reméljük, hogy folytatódik ez az együttműködés, és jövőre is ellátogathatunk majd még Szabadkára. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése