2013. október 23., szerda

Greta Garbo

"Valószínűleg agglegény maradok egész életemben. A 'feleség' olyan randa szó."

A filmtörténet egyik legtitokzatosabb színésznője, kinek a méltóságteljes tartása nem csak a filmvásznon mutatkozott meg.



Greta Louisa Gustafsson 1905 szeptember 18-án született Stockholmban a család harmadik gyermekeként. Miután édesapja meghalt, a mindössze tizennégy éves lánynak ott kellett hagyni iskoláját és dolgoznia kellett. Először egy fodrászatban dolgozott mint kisegítő, majd egy áruházban mint eladó. Az utóbbi munkának köszönheti, hogy felfigyeltek szépségére és gyönyörű, mély hangjára. Így hamarosan az emberek már nem eladóként, hanem modellként ismerhették meg.


1922-ben első filmszerepét is megkapta a Peter The Tramp című vígjátékban. 1922-24-ig a Royal Dramatic Theatre-nél tanult, ahol Mauritz Stiller igazgatóval találkozott. Ő adta neki a Garbo nevet (elvileg Bethlen Gábor erdélyi fejedelem után), melyet egyből rá is ragasztott egy általa közkedvelt és előszeretettel hordott magas nyakú pulóverre. Így tehát a magyar garbó szó az ő nevéből terjedt el. Gosta Berlin meghozta Garbónak a már várva várt hírnevet. Ez után a film után mindenki tudta, hogy ki ő, és filmszerepek várták.

De mégse annyi, mint azt ő megérdemelte volna. Bár rövid pályafutása volt, mégis izgalmas szerepekkel teli. Néma filmekben játszott, majd első hangosfilmje után Oscarra jelölték. Sokoldalú színésznő volt. Néha tragikus asszonysorsokat ábrázolt, néha párizsi kurtizánt vagy máskor szomorú balerinát.

Két év kihagyás után A kétarcú nő teljes mértékben tönkretette Garbo karrierjét. Ez volt az utolsó film, amiben játszott. Így nem szerepelt soha színes filmekben. Bár nem tűnt véglegesnek a visszavonulása, sok hír volt azzal kapcsolatban, hogy ismét filmet forgat, és  felkéréseket továbbra is kapott, ő nem élt a lehetőségekkel. 

Garbo visszavonulása után nem akart mást, csak hogy békén hagyják. Barátaival sem tartotta a kapcsolatot. Így magányosan halt meg 1990. április 15-én tüdőgyulladásban egy New York-i kórházban. A Hollywood Walk of Fame-en ő is kapott csillagot. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése