2013. február 28., csütörtök

A divat változik, a stílus örök

"Visszafogni magad, amikor bánt valami, és nem hisztériázni, amikor fáj - ilyen a tökéletes nő."


Gabrielle Coco Chanel

 A modern stílus megalakítója. Azt mondják, hogy ő az, aki ésszel, örömmel és természetességgel töltötte meg a divatot. Megszabadította a nőket a fűzőtől. Férfi ruhákat alakított át elegáns és egyben modern női ruhává. Ő tervezett először lenge blúzokat, zsákruhákat és nők számára nadrágokat. A Chanel-ruhák, még mindig a legdivatosabbak egyikének számítanak. Inkább életstílus, mint ruhadarab. Neki köszönhetjük a fekete cipőket, kosztümékszereket, kifinomult válltáskákat. A 30-as években már olyan filmcsillagoknak tervezett, mint Elizabeth Taylor, Grace Kelly vagy Katharine Hepburn.

 Audrey Hepburn

A fehér galléros, gyöngysoros Hepburn mindenkit az ujja köré csavart az Álom luxuskivitelben című filmben. A balettcipős Audrey Hepburn zsigereiben tudhatja a visszafogott divat minden csínját-bínját. Chanel-zsákruhákat olyan bájjal és eleganciával hordott, amit a mai napig irigyelhetünk tőle. Hatalmas szemüvegeivel és Givenchy ruháival pedig olyan üzenetet küldött nők millióinak, amit még mindig szajkózunk: a lényeg az apró részletekben rejlik.

  Jacqueline Kennedy Onassis 

Az első First lady, aki igazán ismertté vált férje mellett. Mondhatjuk, kötelezően teremtett divatot, hiszen Amerika női mind őt utánozták. Általában A vonalú ruhát hordott, aminek az ujja háromnegyedes volt, és a hossza  térd alá ért. De ami még igazán az ő stílusát jellemzi, a nagyobbnál nagyobb napszemüvegek, gyöngysorok és a gyönyörű kesztyűk, amik a könyökig értek. 



 Marilyn Monroe 

Mesterkélt és egyszer s mint tökéletes. Fenomenális ruháival, amiket a filmvásznon viselt, nők millióit őrjítette meg.  Kétség nem férhet hozzá, ő tudta, mitől döglik a légy. Merész megjelenése sokszor hatalmas sajtóbotrányokkal járt. De ő ügyet sem vetve rájuk, nem zavartatva magát, továbbra is a merészebbnél merészebb ruhákban tündökölt.


 Lady Diana Frances Spencer

Diana hercegnőnek egyértelműen az első, divattal kapcsolatos megnyilvánulása a saját esküvője volt, ahol gyönyörű hosszú uszályt és mesébe illő ékszereket viselt. Az esküvő után félretette a pulóvereket, és jöhettek a méregdrága új holmik. Előszeretettel hordott nadrágkosztümöket, olyan ruhákat, amik kiemelték az alakját. És persze a fekete estélyi ruhája is sokszor előkerült a szekrényből. 


Grace Kelly 

Míg színészként dolgozott, már akkor megcsillogtatta a visszafogott, de ugyanakkor rendkívül elegáns stílusát. Ám mikor hozzáment Rainer monacói herceghez,  akkor mutatkozott meg igazán a stílusa. Balenciaga, Yves Saint Laurent, Dior és Givenchy kreációkat előszeretettel viselt. Neki köszönhetjük a gyönyörű Hermes krokodilbőr táskát, amivel várandós pocakját próbálta leplezni. Miután világszerte megismerték a táskát Grace jóvoltából, a cég átkeresztelte a táskát Kelly névre. Ez a mai napig, jó pénzért beszerezhető. 






1 megjegyzés: